Saftig morotskaka
Receptet på en underbart god och saftig morotskaka kommer här;
Ingredienser, kakan:
3 ägg
3 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
3 tsk bakpulver
1 ½ tsk malen kanel
1 tsk malen kardemumma
½ tsk malen ingefära
3 dl vetemjöl
1 ½ dl rapsolja
5 dl rårivna morötter
olja + ströbröd till formen
Gör så här:
Vispa ägg och strösocker pösigt.
Rör ner alla kryddor, och därefter mjölet.
Blanda i oljan och de rivna morötterna.
Fyll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant.
Grädda mitt i ugnen, 150 grader, i 55 minuter. (Känn med sticka att kakan inte är kladdig...)
Låt kakan svalna.
Ingredienser, topping:
60 g mjukt margarin (laktosfritt)
100 g philadelphiaost (laktosfri)
2 tsk vaniljsocker
4 dl florsocker
Gör så här:
Blanda alla ingredienser till en kräm, bred över den svalnade kakan.
Njut av den goda kakan!
/Cilla
Chokladbullar
Är du en fika- och chokladälskare precis som jag? Prova dessa chokladbullar, en ren sensation för smaklökarna!
Ingredienser: ca 50 st
Deg:
50 g jäst
2 dl mjölk
200 g margarin
½ dl strösocker
1 ägg
½ tsk salt
ca 8 dl vetemjöl
Fyllning:
100 g margarin
2 äggulor
4 tsk vaniljsocker
2 dl florsocker
1 dl kakao
Pensling:
2 äggvitor
pärlsocker
Gör så här:
Smula jästen i en stor bunke, häll på mjölk och låt stå ett par minuter. Rör om tills jästen har löst sig.
Rör margarin och strösocker smidigt i en annan skål.
Blanda ner ägg, margarin+socker och salt i degspadet. Tillsätt därefter mjöl, lite i taget. Arbeta ihop degen snabbt, och jäs därefter under bakduk i 1 timma.
Blanda alla ingredienser till fyllningen, rör till en smidig kräm. (Spara äggvitorna till pensling...)
Knåda bulldegen. Dela i två delar, och kavla ut en del i taget. Bred på fyllning, rulla ihop och skär i centimetertjocka bitar. Placera dem i muffinsformar på plåt. Låt jäsa under bakduk i ytterligare 1 timma.
Värm ugnen till 250 grader. Pensla bullarna med uppvispad äggvita och strö över pärlsocker. Grädda mitt i ugnen i ca 7 minuter. Låt svalna något på galler.
Om det blir några bullar över går de utmärkt att frysa...
Lycka till med bullbaket!
// Cilla
Förförande god skaldjurspaj
Snabbt, smidigt, lättlagat och fantastiskt för smaklökarna!
Tack Maria Hedberg för tillskottet i receptsamlingen :)
Som vanligt kan jag inte hålla mig till ett ursprungsrecept utan måste exprimentera åtminstone en smula. Här följer min version samt originalversionen (de smakar ungefär lika, skillnaden är i princip enbart att min version är laktosfri) på en underbart god matpaj.
Pajdeg:
75 gr margarin, laktosfritt
3/4 dl matkvarg, laktosfritt
ca 2 ½ dl vetemjöl
Fyllning:
3 ägg
1 ½ tsk chilipulver
250 gr naturell keso, laktosfri
170 gr räkor
170 gr kräftstjärtar
2 dl riven ost
Gör så här:
Börja med pajdegen.
Blanda margarin och matkvarg, tillsätt lite mjöl i taget. Tryck ut degen i en form och förgrädda i 200 grader, ca 10 min.
Fortsätt med fyllningen.
Vispa samman ägg, chilipulver samt keso. Rör ner räkor och kräftstjärtar samt riven ost. Häll fyllningen över den förgräddade pajdegen. Grädda i 200 grader, ca 25 min.
Avnjut med en vacker sallad.
Hoppas att ni ska tycka lika mycket om denna fantastiska maträtt som jag själv gör!
// Cilla
Originalrecept
Pajdeg; 75 gr smör, 3/4 dl kesella, 2 ½ dl vetemjöl.
Fyllning; 3 ägg, keso med chilismak (liten burk á 250gr), 200 gr räkor (liten burk), 2 dl riven ost.
Blomkålsgratäng
Ingredienser:
ca 500 gr blomkål
salt
2 dl matlagningsgrädde (alt 1½ dl vispgrädde + ½ dl mjölk)
2 dl riven ost
citronpeppar
Gör så här:
Koka upp vatten i en kastrull. Skär blomkålen i buketter och låt koka tillsammans med en nypa salt i ca 5 minuter. Häll av vattnet och lägg blomkålen i en ugnsfast form. Häll grädden över blomkålen, och strö över ost samt citronpeppar. Grädda mitt i ugn, 225 grader, i 10 minuter.
Ät och njut!
OBS! Alla mått är angivna på ett ungefär, prova dig fram vad gäller kryddning osv. Lycka till :)
Superenkelt, supergott!
// Cilla
Långpannebröd
Tips: För ett matigare bröd; byt ut vattnet mot mjölk.
Till ca 20 rutor:
5 dl vatten
1 pkt jäst (50 gr)
2 msk honung
1 msk salt
1 dl linfrö
5 dl rågsikt
5-7 dl vetemjöl
Gör så här:
1. Värm vattnet till fingervarmt, 37 grader.
2. Smula jästen i en bunke, häll över lite av vattnet och lös jästen i den.
3. Tillsätt resten av vattnet, honung, salt, linfrö, rågsikt och det mesta av vetemjölet. Spara lite till utbakning. Arbeta degen smidig och blank.
4. Jäs degen övertäckt ca 40 min. Klä en långpanna 30x40 cm invändigt med bakplåtspapper.
5. Tryck ut degen i långpannan, strö över mjöl och jäs ytterligare drygt 30 min.
6. Sätt ugnen på 225 grader. Grädda brödet i nedre delen ca 15 min, tills brödet inte är kladdigt i mitten. Låt svalna.
Skär brödet i "lagom" stora bitar (ca 20 st enligt receptet...).
Avnjut med en klick smör och eventuellt något pålägg.
Går utmärkt att frysa...
// Cilla
Snickerskladdkaka
Det kan inte bli för mycket kladdkaka i livet! :)
Min senaste variant innehåller både jordnötter och mörk choklad. Den påminner om snickers - den är både söt och mastig.
Detta blev en riktig favorit direkt! Prova du också :)
Ingredienser:
150 g margarin
150 g mörk choklad + 50 g (till dekor)
3 dl strösocker
3 ägg
3 dl mjöl
1 tsk bakpulver
1 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1 ½ dl jordnötter
Gör så här:
Klä en form med avtagbar kant med bakplåtspapper. Smörj kanterna.
Smält margarinet i en kastrull, dra av den från plattan. Bryt 150 g choklad i bitar och låt smälta i margarinet.
Vispa socker och ägg pösigt.
Blanda ner mjöl, bakpulver, kakao och vaniljsocker i äggsmeten.
Grovhacka jordnötterna och rör ned dem i chokladsmeten.
Blanda alltihop.
Bred ut smeten i formen.
Grädda mitt i ugnen i 15 minuter, 175 grader. Kakan ska vara lite fast i kanterna, men kladdig i mitten.
Smält resten av chokladen, 50 g, och ringla över kakan.
Servera med en klick grädde.
Ät och njut!
Tips! Kakan går att äta varm, men den är ännu godare om den fått svalna och stelna lite grann. Den smakar riktigt bra med lite varma hallon.
//Cilla
Supermumsig kyckling
Ingredienser: 2 portioner
1 kycklingfilé + margarin
1 liten burk champinjoner, á 185 g (kan uteslutas, byt då ut vätskan mot 1 dl vatten)
½ gul lök eller 1 schalottenlök banan
1 tsk alpnaering grönsaksbuljong
2 dl creme fraiche (laktosfri)
2 tsk soja
1 tsk oregano
2 msk honung
Gör så här:
Skär kycklingfilén i små bitar och stek dem i lite margarin.
Dela champinjonerna i fjärdedelar och stek dem tillsammans med den hackade löken och kycklingen.
Häll på spadet från champinjonburken (eller byt ut mot 1 dl vatten) och rör i grönsaksbuljongen.
Blanda ner creme fraiche, soja, oregano och honung.
Koka upp.
Servera till klyftpotatis eller pasta och en god sallad :)
//Cilla
Kyckling á la Anna
Min kära vän Anna lagar en ljuvligt god kycklinggryta. Prova detta, ni kommer inte att bli besvikna!
Ingredienser:
70 g bacon (eller mer)
500 g kycklingfilé
1 dl vatten
½ hönsbuljong
1dl creme fraiche
1 tsk soja
½ tsk oregano
1 msk honung
Champinjoner eller annan valfri svamp om man vill
Gör så här:
Börja med att steka champinjoner och bacon.
Stek kycklingen efter det. På med buljong och salt och peppar,
sen med creme fraiche, soja, oregano och honung :)
Servera med pasta, smaklig måltid!
/Cilla
Bondbröd, små frallor
Morots- & kesobaguetter
Ytterligare ett recept på baguetter med ingrediensen keso, dessutom innehåller de lite morot som ger bröden en fin orange färg!
Ingredienser: 4 baguetter
25 g jäst
2 ½ dl vatten (fingervarmt)
1 ½ dl riven morot
1 tsk salt
1 dl keso
½ msk rapsolja
1 dl grahamsgryn
6 - 7 dl vetemjöl
Gör så här:
Rör ut jästen i vattnet.
Blanda i riven morot, salt, keso, rapsolja samt grahamsgryn.
Tillsätt slutligen så mycket vetemjöl som krävs för att degen ska bli smidig.
Knåda degen och låt den sedan jäsa under duk i 30 minuter.
Ta upp degen och knåda den på mjölat bakbord.
Dela i fyra delar och forma dem till baguetter.
Placera dem på en bakplåtpappersklädd plåt och jäs under duk i 20 minuter.
Pensla lite lätt med vatten, för att få en fin yta.
Grädda bröden mitt i ugn, 225 grader i 15 minuter. Låt svalna.
Ät och njut!
// Cilla
Knubbiga kesobaguetter
Här kommer ett recept på baguetter innehållande keso. Att jag kallar den knubbiga beror enbart på att de ser lite småtjocka ut, och inte på grund av att de innehåller mycket fett... :)
Ingredienser: 4 baguetter
25 g jäst
3 dl vatten
1 tsk salt
1 msk olivolja
½ dl keso
3 dl rågsikt
4 dl vetemjöl
Gör så här:
Rör ut jästen i vattnet.
Tillsätt därefter salt, olivolja och keso.
Arbeta sedan in rågsikt och vetemjöl så att det blir en jämn deg som släpper bunken.
Jäs degen under duk i 30 minuter.
Knåda degen på mjölat bakbord.
Dela i fyra delar och forma baguetter.
Låt jäsa i ytterligare 30 minuter under duk.
Pensla bröden med lite vatten, då får de en fin yta...
Baka baguetterna mitt i ugnen, 225 grader i 15 minuter.
Ät och njut! :)
// Cilla
Kladdkaka med apelsin
Det tar aldrig slut; kladdkakan kan varieras i oändlighet. Här kommer en oslagbar kombination med apelsin och choklad. Riktigt smarrigt!
Ingredienser:
100 gr margarin
2 ägg
3 dl strösocker
2 ½ dl vetemjöl
4 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1 apelsin, rivet skal och 2 ½ msk pressad apelsinsaft
Gör så här:
Smält matfettet i kastrull.
Vispa ägg och socker lätt, tillsätt matfettet.
Rör försiktigt ned vetemjöl, kakao och vaniljsocker.
Blanda ned rivet apelsinskal samt apelsinsaft.
Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en form med löstagbar kant.
Häll i smeten, grädda kakan i 200 grader, 15 minuter.
Låt kakan svalna.
Pudra florsocker och dekorera kakan med apelsinklyftor strax innan servering.
Ät med en klick vispad grädde.
Lycka till!
// Cilla
Rosa chokladmousse
Eftersom jag älskar färgen rosa var det givet att desserten på nyårsbuffén skulle ha just den färgen. Här kommer ett recept på en efterrätt som går snabbt att slänga ihop, och som smakar supergott!
Ingredienser: räcker till 6 stora portioner/glas
3 dl vispgrädde
150 gr vit choklad
3 äggulor
1 krm röd karamellfärg
Gör såhär:
Vispa grädden.
Smält chokladen, i vattenbad eller i micro.
Rör ner äggulorna i den mjuka chokladen.
Blanda i lite grädde i choklad- och äggsmeten.
Blanda sedan ner resten av grädden. Rör i karamellfärg.
Portionera moussen i glas, ställ i kyl 2-3 timmar innan de serveras.
Toppa med lite riven mörk choklad och frukt innan servering.
Ät och njut!
// Cilla
Nötkaka
Pepparkaksgrottor
Julens kakfat utvidgas för min del i år, och jag testar nu lite nya recept inför alla kommande stunder med julfika och julbord. Dagens nykomling blir dessa pepparkaksgrottor, som till utseende och namn påminner om klassikern syltgrottor – och till smaken av mjuk pepparkaka.
Precis som alltid utgår jag från ett redan befintligt recept och gör om det efter eget tycke och smak. Hoppas att även ni ska tycka om dessa godingar!
Ingredienser: 30 st
4 dl vetemjöl
¾ dl potatismjöl
1 dl farinsocker
1 tsk bakpulver
1 tsk kanel
1 tsk ingefära
1 tsk nejlika
1 tsk pomerans
200 gr margarin
½ dl lingonsylt
Gör så här:
Blanda alla torra ingredienser i en skål.
Nyp i margarinet, lite i taget.
Forma degen till en rulle.
Skär rullen i tre delare,
skär sedan varje rulle i tio bitar vardera.
Forma kulor och placera i kakformar.
Gör en grop i varje kaka och fyll med sylt.
Grädda mitt i ugn, 200 grader, i 10 minuter.
Låt svalna innan de serveras.
// Cilla