Morots- & kesobaguetter
Ytterligare ett recept på baguetter med ingrediensen keso, dessutom innehåller de lite morot som ger bröden en fin orange färg!
Ingredienser: 4 baguetter
25 g jäst
2 ½ dl vatten (fingervarmt)
1 ½ dl riven morot
1 tsk salt
1 dl keso
½ msk rapsolja
1 dl grahamsgryn
6 - 7 dl vetemjöl
Gör så här:
Rör ut jästen i vattnet.
Blanda i riven morot, salt, keso, rapsolja samt grahamsgryn.
Tillsätt slutligen så mycket vetemjöl som krävs för att degen ska bli smidig.
Knåda degen och låt den sedan jäsa under duk i 30 minuter.
Ta upp degen och knåda den på mjölat bakbord.
Dela i fyra delar och forma dem till baguetter.
Placera dem på en bakplåtpappersklädd plåt och jäs under duk i 20 minuter.
Pensla lite lätt med vatten, för att få en fin yta.
Grädda bröden mitt i ugn, 225 grader i 15 minuter. Låt svalna.
Ät och njut!
// Cilla
Knubbiga kesobaguetter
Här kommer ett recept på baguetter innehållande keso. Att jag kallar den knubbiga beror enbart på att de ser lite småtjocka ut, och inte på grund av att de innehåller mycket fett... :)
Ingredienser: 4 baguetter
25 g jäst
3 dl vatten
1 tsk salt
1 msk olivolja
½ dl keso
3 dl rågsikt
4 dl vetemjöl
Gör så här:
Rör ut jästen i vattnet.
Tillsätt därefter salt, olivolja och keso.
Arbeta sedan in rågsikt och vetemjöl så att det blir en jämn deg som släpper bunken.
Jäs degen under duk i 30 minuter.
Knåda degen på mjölat bakbord.
Dela i fyra delar och forma baguetter.
Låt jäsa i ytterligare 30 minuter under duk.
Pensla bröden med lite vatten, då får de en fin yta...
Baka baguetterna mitt i ugnen, 225 grader i 15 minuter.
Ät och njut! :)
// Cilla
Kladdkaka med apelsin
Det tar aldrig slut; kladdkakan kan varieras i oändlighet. Här kommer en oslagbar kombination med apelsin och choklad. Riktigt smarrigt!
Ingredienser:
100 gr margarin
2 ägg
3 dl strösocker
2 ½ dl vetemjöl
4 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1 apelsin, rivet skal och 2 ½ msk pressad apelsinsaft
Gör så här:
Smält matfettet i kastrull.
Vispa ägg och socker lätt, tillsätt matfettet.
Rör försiktigt ned vetemjöl, kakao och vaniljsocker.
Blanda ned rivet apelsinskal samt apelsinsaft.
Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en form med löstagbar kant.
Häll i smeten, grädda kakan i 200 grader, 15 minuter.
Låt kakan svalna.
Pudra florsocker och dekorera kakan med apelsinklyftor strax innan servering.
Ät med en klick vispad grädde.
Lycka till!
// Cilla
Rosa chokladmousse
Eftersom jag älskar färgen rosa var det givet att desserten på nyårsbuffén skulle ha just den färgen. Här kommer ett recept på en efterrätt som går snabbt att slänga ihop, och som smakar supergott!
Ingredienser: räcker till 6 stora portioner/glas
3 dl vispgrädde
150 gr vit choklad
3 äggulor
1 krm röd karamellfärg
Gör såhär:
Vispa grädden.
Smält chokladen, i vattenbad eller i micro.
Rör ner äggulorna i den mjuka chokladen.
Blanda i lite grädde i choklad- och äggsmeten.
Blanda sedan ner resten av grädden. Rör i karamellfärg.
Portionera moussen i glas, ställ i kyl 2-3 timmar innan de serveras.
Toppa med lite riven mörk choklad och frukt innan servering.
Ät och njut!
// Cilla