Cillas Mumsiga Äppelpaj
Ingredienser:
4 äpplen
100 gr smör/margarin
1 dl socker
2 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
Gör så här:
1. Skölj och klyfta äpplena. Fördela i en smord ugnsform. Pudra med socker och kanel.
2. Smält matfettet i en kastrull. Rör ner socker, samt vetemjöl och bakpulver.
3. Klicka/bred ut smeten över äppelklyftorna.
4. Ställ in i ugnen, 200 grader i 20 min.
5. Servera med vaniljsås eller glass!
Ät och njut! :)
// Cilla
Vegetarisk Lasagne alá Cilla
Lasagne är hyffsat lätt att slänga ihop och det är supersmarrigt. Oftast gör jag en lasagne på qournfärs, men idag experimenterade jag ihop en lasagne med grönsaksröra.
Eftersom jag lagar mat lite grann på känn har jag inga exakta mått, så de angivna måtten nedan är ungefärliga - prova er fram tills ni blir nöjda :)
Ingredienser: ca 4 portioner
Grönsaksröran:
1 aubergine
½ zucchini
1 gul lök
½ paprika
2 morötter
250g krossade tomater
citronpeppar, grillkrydda, paprikakrydda
Gör så här:
Skölj och skiva auberginen i små bitar. Stek dem i varm panna.
Hacka löken och stek även den.
Skölj och dela zucchinin samt paprikan i små bitar. Stek dem tillsammans med auberginen och löken.
Riv morötterna och blanda ned med de övriga grönsakerna.
Häll över de krossade tomaterna, blanda om och låt puttra medan ostsåsen förbereds.
Smaka av grönsaksröran med citronpeppar, grillkrydda samt paprikakrydda (välj de kryddor som du själv tycker smakar bra).
Ostsåsen:
1 dl grädde
3 dl mjölk
2 msk vetemjöl
ost
citronpeppar
Gör så här:
Mät upp grädde och mjölk i en kastrull, vispa ned vetemjölet och koka upp under omrörning. Låt koka i ca 3min.
Ta av kastrullen från plattan och låt ostskivor smälta i såsen under omrörning.
Smaka av med citronpeppar.
Genom att använda laktosfria produkter till ostsåsen kan även laktoskänsliga magar avnjuta denna smarriga måltid :)
Smörj en ugnssäker form. Varva ostsås, lasagneplattor samt grönsaksröra. Avsluta med ett lager ostsås.
Ställ in formen i mitten av ugnen, 225 grader i 20min.
Servera tillsammans med en god sallad samt knäckebröd! :)
Om det blir någon lasagne över: förvara i kyl eller frys...
Smaklig måltid !
// Cilla
Cillas Kolakladdkaka
Traditionell kladdkaka i all ära, men ibland är det roligt att prova något nytt. Här nedan kommer ett recept på en kladdkaka med inslag av kolasmak.
Ingredienser:
125 gram smör eller margarin
1 ½ dl strösocker
1 dl sirap
2 ägg
3 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 msk vaniljsocker
1 krm salt
Gör så här:
1. Smält matfettet i en kastrull.
2. Rör ner socker, sirap och ägg i kastrullen.
3. Sikta ner de torra ingredienserna i smeten.
4. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en form med löstagbar kant, och häll i smeten.
5. Grädda kakan i 175 grader i max 18 minuter.
6. Låt kakan svalna innan den serveras tillsammans med bär och grädde.
Tips: Låt hellre kakan vara i ugnen för kort än för lång tid om du vill få en extra kladdig konsistens. Vill du ha en torrare kaka kan du både höja temperaturen samt gräddningstiden...
Låt det väl smaka! :)
// Cilla
Kladdkaka i långpanna
Jag är nog inte ensam om att tycka att kladdkaka är en av de godaste bakverken som finns. Att det är otroligt enkelt att slänga ihop den gör inte det hela sämre. Eftersom kladdkaka är så fruktansvärt gott räcker den dock inte alltid så länge...här kommer ett recept på en stor sats kladdkaka, som görs i långpanna och räcker till många!
Ingredienser:
300 gram smör eller margarin
6 ägg
7 ½ dl strösocker
3 krm salt
4 ½ dl vetemjöl
1 ½ dl kakao
1 msk vaniljsocker
Gör så här:
1. Smält matfettet i en kastrull.
2. Vispa ägg och socker pösigt. OBS! Vispa ej för mycket, då blir kakan fluffig istället för kladdig!
3. Blanda alla torra ingredienser och sikta ner i ägg- och sockersmeten.
4. Rör även ned det smälta smöret.
5. Bred ut smeten i en långpanna som är klädd med bakplåtspapper.
6. Grädda kakan i mitten av ugnen, 175 grader i 17 minuter.
7. Låt kakan kallna.
8. Dela kakan i bitar.
Servera med exempelvis färska bär och grädde.
Förvara kakan i kyl. Det går även bra att frysa kakbitarna!
Hoppas att det ska smaka! :)
// Cilla