Cillas Vänskapsmuffins <3

Receptet till dessa vänskapsmuffins är inspirerat av den populära kakan med många namn: snoddas, mockarutor, kaffekaka, vardagsruta, långpannebröd, kärleksmums... Jag väljer att kalla min version för vänskapsmuffins - eftersom de smakar allra godast då de äts tillsammans med vänner! <3





Ingredienser:                              28 st
150 g margarin eller smör
2 ägg
3 dl socker
2 tsk vaniljsocker
1 msk kakao
4 ½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
½ dl mjölk
1 dl vatten

Glasyr:
75 g margarin eller smör
2 msk kallt kaffe
1 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
3 ½ dl florsocker

Garnering:
strössel, eller kokos



Gör såhär:
   Smält matfett, låt svalna något. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt de torra ingredienserna varvat med de flytande.
   Fördela smeten i 28 muffinsformar. Grädda dem i mitten av ugnen, 175 grader i ca 15 min. Låt dem svalna.
   Påbörja under tiden glasyren: smält matfettet. Tillsätt de övriga ingredienserna under omrörning. Bred glasyr ovanpå muffinsen. Garnera dem med strössel eller kokos.

Låt dem väl smaka! <3
   (Förvara i kylskåp.)

     /Cilla

Elins ljuvliga Chokladmousse

Ingredienser:

  • ca 180 g mörk blockchoklad
  • 2 Japp a 60 g
  • 4 äggulor
  • 3 msk socker
  • 1 krm salt
  • 4 dl grädde

 


1. Grovhacka all choklad och smält i ett vattenbad
2. Vispa socker, äggulorna och salt fluffigt. Blanda i chokladen och låt svalna.
3. Vispa grädden ganska hårt och häll i chokladsmeten. Blanda runt.
4. Lägg upp i små glas och ställ in i kylen.  

Garnera chokladmoussen med halvtinade bär (t.ex. hallon & blåbär) och riven choklad, strax innan serveringen.
Ät och njut!

//Elin (genom Cilla)


Saftig limpa

Ingredienser:
5 dl fil eller yoghurt
9 dl rågsikt
3/4 dl vetemjöl
1½ dl sirap
2 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver

      

Rör ihop alla ingredienser i en bunke. Degen blir ganska kletig.
Smörj och bröa en form. Häll i brödsmeten.
Ställ in formen mitt i ugnen, 100 grader i 45 min.
Sänk till 175 grader och låt stå ytterligare 35 min.
Känn med sticka att brödet är genomgräddat.
Tag ut ur ugnen och låt limpan svalna något.
Skär brödet i skivor, ät och njut!

      

Tips: den nygräddade limpan smakar extra gott med lite honung som pålägg.

Brödet är allra godast då det är nybakt,
men det går även bra att frysa :)

// Cilla


Hemmagjord kokosglass

Ingredienser:
4 äggulor
1,5 dl socker
2,5 dl kokosmjölk
4 dl vispgrädde
kokos
Väldigt gott!
1. Vispa äggulorna och sockret pösigt.
2. Tillsätt kokosmjölken.
3. Vispa grädden och blanda sedan ihop med allt annat.
4. Till sist blandar du i kokos, hur mycket du vill blanda i är upp till dig hur mycket du älskar kokos =D
5. Låt stå i frysen minst 4 timmar.
Skär gärna färsk ananas till så blir det pricken över i:et!
//Lina

Linknäcke




























25 g jäst
2,5 dl ljummet vatten
1 tsk salt
1 msk olja
2 dl grahamsmjöl
4 dl vetemjöl
1 dl linfrön


Lös upp jästen i vättskan, rör i mjöl, linfrön och salt.
Knåda. Nu är det väldigt viktigt att inte knåda för mycket. ju mer du knådar desto mer lusft kommer in i brödet och det vill vi inte!
Låt jäsa i 30 min.
Kavla ut degen lövtunt, nagga och skär i lagom stora bitar. Ett tips kan vara att plocka fram peparkaksformarna.
Nu ska knäckebrödet in i ugnen i 220 grader i 10 min.
Låt svalna på galler.

Jag hoppas ni kommer älska dessa lättlagade knäckebröd lika mycket som jag och barnen gör.
// Marie-Louise

RSS 2.0