Cillas Vänskapsmuffins <3
Ingredienser: 28 st
150 g margarin eller smör
2 ägg
3 dl socker
2 tsk vaniljsocker
1 msk kakao
4 ½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
½ dl mjölk
1 dl vatten
Glasyr:
75 g margarin eller smör
2 msk kallt kaffe
1 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
3 ½ dl florsocker
Garnering:
strössel, eller kokos
Gör såhär:
Smält matfett, låt svalna något. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt de torra ingredienserna varvat med de flytande.
Fördela smeten i 28 muffinsformar. Grädda dem i mitten av ugnen, 175 grader i ca 15 min. Låt dem svalna.
Påbörja under tiden glasyren: smält matfettet. Tillsätt de övriga ingredienserna under omrörning. Bred glasyr ovanpå muffinsen. Garnera dem med strössel eller kokos.
Låt dem väl smaka! <3
(Förvara i kylskåp.)
/Cilla
Elins ljuvliga Chokladmousse
Ingredienser:
- ca 180 g mörk blockchoklad
- 2 Japp a 60 g
- 4 äggulor
- 3 msk socker
- 1 krm salt
- 4 dl grädde
1. Grovhacka all choklad och smält i ett vattenbad
2. Vispa socker, äggulorna och salt fluffigt. Blanda i chokladen och låt svalna.
3. Vispa grädden ganska hårt och häll i chokladsmeten. Blanda runt.
4. Lägg upp i små glas och ställ in i kylen.
Garnera chokladmoussen med halvtinade bär (t.ex. hallon & blåbär) och riven choklad, strax innan serveringen.
Ät och njut!
//Elin (genom Cilla)
Saftig limpa
Ingredienser:
5 dl fil eller yoghurt
9 dl rågsikt
3/4 dl vetemjöl
1½ dl sirap
2 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
Rör ihop alla ingredienser i en bunke. Degen blir ganska kletig.
Smörj och bröa en form. Häll i brödsmeten.
Ställ in formen mitt i ugnen, 100 grader i 45 min.
Sänk till 175 grader och låt stå ytterligare 35 min.
Känn med sticka att brödet är genomgräddat.
Tag ut ur ugnen och låt limpan svalna något.
Skär brödet i skivor, ät och njut!
Tips: den nygräddade limpan smakar extra gott med lite honung som pålägg.
Brödet är allra godast då det är nybakt,
men det går även bra att frysa :)
// Cilla
Hemmagjord kokosglass
Linknäcke
25 g jäst
2,5 dl ljummet vatten
1 tsk salt
1 msk olja
2 dl grahamsmjöl
4 dl vetemjöl
1 dl linfrön
Lös upp jästen i vättskan, rör i mjöl, linfrön och salt.
Knåda. Nu är det väldigt viktigt att inte knåda för mycket. ju mer du knådar desto mer lusft kommer in i brödet och det vill vi inte!
Låt jäsa i 30 min.
Kavla ut degen lövtunt, nagga och skär i lagom stora bitar. Ett tips kan vara att plocka fram peparkaksformarna.
Nu ska knäckebrödet in i ugnen i 220 grader i 10 min.
Låt svalna på galler.
Jag hoppas ni kommer älska dessa lättlagade knäckebröd lika mycket som jag och barnen gör.
// Marie-Louise