Cillas Havre & Chokladscones

Lite matigare men försvinnande goda scones som tillagas snabbt och lätt. 
Smakar bra som ett gott mellanmål, men även som ett härligt frukostmål!



Ingredienser:                   ca 6 st
2 ½ dl havregryn
2 ½ dl rågsikt
2 ½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk strösocker
1 krm salt
75 gr blockchoklad
75 gr margarin
1 dl mjölk

Gör så här:
Blanda havregryn, rågsikt, vetemjöl, bakpulver, strösocker och salt i en bunke.
Hacka blockchokladen och blanda ner den bland de torra ingredienserna.
Klicka ner smöret i blandningen, finfördela med fingrarna.
Blanda ner mjölken och rör om till en deg.
Dela degen i 6 delar och platta ut till runda kakor.
Nagga kakorna med en gaffel.
Lägg dem på bakplåtspapper och grädda i 250 grader i ca 10 min.
Servera nygräddade, antingen som de är eller med en klick smör!

                                                                               

// Cilla

Cillas Chokladmoussetårta

Sugen på något lyxigt men hyffsat enkelt?
Prova denna utsökta och luftiga chokladmoussetårta som smälter i munnen! 


Ingredienser:                            ca 12 bitar

Botten:
2 ägg
200 g mandelmassa
2 msk kakao
1 msk smör

Moussefyllning:
100 g ljus blockchoklad
100 g mörk blockchoklad
3 äggulor
½ + 2 ½ dl vispgrädde

Tillbehör:
2 dl vispgrädde
kakao



Gör så här:
Botten:
Sätt ugnen på 175 grader.
Riv mandelmassan och vispa ner den i äggen med elvisp.
Sikta ner kakaon.
Kläm fast bakplåtspapper i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
Smörj formen och häll i massan.
Grädda i mitten av ugnen 15-18 minuter.
Låt kallna.

Mousse:
Bryt chokladen i bitar, och smält chokladen i en skål i micron.
Rör ner äggulorna och ½ dl ovispad grädde.
Låt svalna ca 15 minuter.
Vispa resten av grädden.
Vänd ner 1/3 av grädden i chokladkrämen och därefter resten.
Rör med varsam hand och häll moussen över tårtbotten.
Ställ kallt minst två timmar.

Servering:
Tag bort kanten från formen.
Vispa grädden, spritsa den på tårtan och sikta över kakao.
                                                Ät och njut!

Tårtan innehåller inte något mjöl och kan därför serveras även till glutenintoleranta.
Tårtan går utmärkt att frysa.


   // Cilla


Marias vänskapsbröd <3

Kära Maria (http://mariashostblogg.blogg.se/) tipsar här om ett fantastiskt bröd:


 

Till 2 limpor

Dag 1:
4 dl ljummet vatten
1 dl vetekross
1 dl rågkross
1 dl linfrö
1 dl vetekli
2 dl lingonsylt
3 tsk salt

Dag 2:
2 påsar torrjäst
20 dl vetemjöl
5 dl kokande vatten

1. Dag 1: Blanda samman vetekross, rågkross, linfrö, vetekli och salt och rör ner blandningen i vattnet. Rör ner russin, lingonsylt och kummin. Låt stå i rumstemperatur minst 4 timmar eller över natten.

2. Dag 2: Sätt ugnen på 200°. Blanda torrjästen och mjölet väl i en degbunke. Tillsätt blandningen från dag 1 och därefter det kokande vattnet. Arbeta degen i ca 5 minuter tills den fortfarande är lite kladdig men släpper bunken.

3. Forma två limpor (man gör det lättast genom att hälla ut degen på mjölat bord, dela den med degskrapa och forma med lite olja på händerna). Lägg limporna på smord eller bakplåtspappersförsedd plåt. Låt jäsa under duk i 25 minuter.

4. Grädda på ugnens näst nedersta fals i ca 45 minuter. Knacka lätt på undersidan. Låter det ihåligt är bröden färdiga. Låt svalna på galler under duk.

det är tokgott!


// http://mariashostblogg.blogg.se/ genom Cilla!

Manna Frutti

Ett smidigt mellanmål att ha hemma i kylskåpet, eller varför inte ta med sig på utflykten?! :)


Ingredienser:                                                 ca 4 portioner
4 dl mjölk
4 msk mannagryn
2 dl vispgrädde
1 tsk vaniljsocker

Tillbehör:
Sylt



1. Koka upp mjölken, vispa ner mannagrynen.
Koka under omrörning tills gröten tjocknar. Låt svalna.

2. Vispa grädden och vaniljsockret.

3. Blanda ner lite grädde i taget i den kalla gröten.

4. Ät tillsammans med exempelvis hallonsylt.


     //Cilla


Snabba Chokladmuffins

                                 

Ingredienser:                      ca 14 st
100 gr (smält) margarin
2 ägg
2 ½ dl strösocker
1 ½ tsk vaniljsocker
4 msk kakao
½ tsk bakpulver
2 dl vetemjöl

Sätt igång ugnen - 200 grader. Placera ut muffinsformar på en plåt.
Smält margarin, låt det svalna.
Vispa ägg och strösocker. Blanda ner vaniljsocker, kakao, bakpulver och vetemjöl.
Rör slutligen ner margarinet.
Fördela smeten i formarna, fyll dem max till hälften!
Grädda mitt i ugnen i ca 10 min :)

                              

             //Cilla


Snabba frallor



Ingredienser:                                           ca 8st

2 dl fingervarmt vatten

2 msk olja

2 krm salt

25 g (½ pkt) jäst

2 dl rågsikt

2-3 dl vetemjöl

                                                                      

Häll fingervarmt vatten, olja och salt i en skål. Smula ner jästen, rör om.

Tillsätt rågsikt och 2 dl vetemjöl. Om det behövs; tillsätt mer mjöl. Arbeta ihop degen tills den släpper skålen.

Låt degen jäsa i skålen under bakduk i 15min.

Knåda degen smidig på lätt mjölat bakbord. Dela i åtta delar, forma runda bollar.

Låt bullarna jäsa medan ugnen blir varm : 250 grader.

Pensla frallorna med vatten. Grädda i ugn 8min.

 

// Cilla


RSS 2.0