Linas Busenkla Björnbärspaj
Andreas kycklinggryta
Ingredienser: ca 4 portioner
1 gul lök
2 medelstora kycklingfileér
2-3 färska champinjoner
1 burk vattenkastanjer. (ca 200g)
1 hönsbuljong tärning
2 dl crém fraich
2 dl mjölk
curry
citronpeppar
salt
svartpeppar
Hacka löken och fräs den tillsammans med curry. Stek upp kyckling, svamp och vattenkastanjer. Lägg alltsammans i en stor gryta. Smula ner hönsbuljongen och slå i mjölk och crém fraich. Låt grytan koka upp och krydda med lite citronpeppar. Låt koka i ett par minuter och krydda efter smak med salt och svart peppar. eventuellt lite mer curry. Om grytan behöver lite mer sås så tillsätt mer crém fraich!
Servera till ris och wokade eller kokta grönsaker. Passar utmärkt att göra dagen innan eller att frysa in. den får mer smak om den får stå och dra över natten!
Lycka till=)
//Marie-Louise
Cillas "brödbollar"
3 ½ dl ljummet vatten
25 g jäst (=½pkt)
1 tsk socker
1 tsk salt
2 ½ dl grahamsgryn eller havregryn
2 ½ dl rågsikt
2 ½ dl vetemjöl
1. Smula jästen i en bunke. Rör ut i ljummet vatten.
2. Tillsätt alla torra ingredienser. Arbeta ihop degen, ställ att jäsa upp - ca 30min.
3. Knåda degen på lätt mjölat bakbord. Dela i två delar, forma till rullar. Skär varje rulle i åtta lika stora bitar. Forma runda bullar.
4. Lägg på bakplåtspapperklädd plåt. Platta dem lätt och låt jäsa upp - ca 30min.
5. (Pensla med lite vatten om du vill få extra krispig yta.) Grädda i ugn 225 grader i 8-10min.
Brödbollarna är självklart extra goda då de är precis nybakade, men smakar lika bra efter förvaring i frys.
Lycka till! :)
//Cilla