Chokladbullar

Bullar är gott, choklad är ännu godare. Bullar + choklad = SUPERGOTT!
Är du en fika- och chokladälskare precis som jag? Prova dessa chokladbullar, en ren sensation för smaklökarna!

  

Ingredienser:          ca 50 st
Deg:
50 g jäst
2 dl mjölk
200 g margarin
½ dl strösocker
1 ägg
½ tsk salt
ca 8 dl vetemjöl

Fyllning:
100 g margarin
2 äggulor
4 tsk vaniljsocker
2 dl florsocker
1 dl kakao

Pensling:
2 äggvitor
pärlsocker

     

Gör så här:
Smula jästen i en stor bunke, häll på mjölk och låt stå ett par minuter. Rör om tills jästen har löst sig.
Rör margarin och strösocker smidigt i en annan skål. 
Blanda ner ägg, margarin+socker och salt i degspadet. Tillsätt därefter mjöl, lite i taget. Arbeta ihop degen snabbt, och jäs därefter under bakduk i 1 timma.

Blanda alla ingredienser till fyllningen, rör till en smidig kräm. (Spara äggvitorna till pensling...)

Knåda bulldegen. Dela i två delar, och kavla ut en del i taget. Bred på fyllning, rulla ihop och skär i centimetertjocka bitar. Placera dem i muffinsformar på plåt. Låt jäsa under bakduk i ytterligare 1 timma.

Värm ugnen till 250 grader. Pensla bullarna med uppvispad äggvita och strö över pärlsocker. Grädda mitt i ugnen i ca 7 minuter. Låt svalna något på galler.

  

Om det blir några bullar över går de utmärkt att frysa...

Lycka till med bullbaket!
   // Cilla

Förförande god skaldjurspaj

Snabbt, smidigt, lättlagat och fantastiskt för smaklökarna!
   Tack Maria Hedberg för tillskottet i receptsamlingen :)
Som vanligt kan jag inte hålla mig till ett ursprungsrecept utan måste exprimentera åtminstone en smula. Här följer min version samt originalversionen (de smakar ungefär lika, skillnaden är i princip enbart att min version är laktosfri) på en underbart god matpaj.


    

Pajdeg:
75 gr margarin, laktosfritt
3/4 dl matkvarg, laktosfritt
ca 2 ½ dl vetemjöl

Fyllning
:
3 ägg
1 ½ tsk chilipulver
250 gr naturell keso, laktosfri
170 gr räkor
170 gr kräftstjärtar
2 dl riven ost

Gör så här:
Börja med pajdegen.
Blanda margarin och matkvarg, tillsätt lite mjöl i taget. Tryck ut degen i en form och förgrädda i 200 grader, ca 10 min.
Fortsätt med fyllningen.
Vispa samman ägg, chilipulver samt keso. Rör ner räkor och kräftstjärtar samt riven ost. Häll fyllningen över den förgräddade pajdegen. Grädda i 200 grader, ca 25 min.

Avnjut med en vacker sallad.
Hoppas att ni ska tycka lika mycket om denna fantastiska maträtt som jag själv gör!

   // Cilla

    


Originalrecept
Pajdeg; 75 gr smör, 3/4 dl kesella, 2 ½ dl vetemjöl.
Fyllning; 3 ägg, keso med chilismak (liten burk á 250gr), 200 gr räkor (liten burk), 2 dl riven ost.






Blomkålsgratäng

Denna gratäng är riktigt god, fruktansvärt enkel och passar till det mesta. Den smakar lika bra med enbart lite sallad och bröd till som med en bit kyckling eller kött.


Ingredienser:
ca 500 gr blomkål
salt
2 dl matlagningsgrädde (alt 1½ dl vispgrädde + ½ dl mjölk)
2 dl riven ost
citronpeppar

Gör så här:
Koka upp vatten i en kastrull. Skär blomkålen i buketter och låt koka tillsammans med en nypa salt i ca 5 minuter. Häll av vattnet och lägg blomkålen i en ugnsfast form. Häll grädden över blomkålen, och strö över ost samt citronpeppar. Grädda mitt i ugn, 225 grader, i 10 minuter.
   Ät och njut!

OBS! Alla mått är angivna på ett ungefär, prova dig fram vad gäller kryddning osv. Lycka till :)


Superenkelt, supergott!

   // Cilla

RSS 2.0