Chokladbullar
Är du en fika- och chokladälskare precis som jag? Prova dessa chokladbullar, en ren sensation för smaklökarna!
Ingredienser: ca 50 st
Deg:
50 g jäst
2 dl mjölk
200 g margarin
½ dl strösocker
1 ägg
½ tsk salt
ca 8 dl vetemjöl
Fyllning:
100 g margarin
2 äggulor
4 tsk vaniljsocker
2 dl florsocker
1 dl kakao
Pensling:
2 äggvitor
pärlsocker
Gör så här:
Smula jästen i en stor bunke, häll på mjölk och låt stå ett par minuter. Rör om tills jästen har löst sig.
Rör margarin och strösocker smidigt i en annan skål.
Blanda ner ägg, margarin+socker och salt i degspadet. Tillsätt därefter mjöl, lite i taget. Arbeta ihop degen snabbt, och jäs därefter under bakduk i 1 timma.
Blanda alla ingredienser till fyllningen, rör till en smidig kräm. (Spara äggvitorna till pensling...)
Knåda bulldegen. Dela i två delar, och kavla ut en del i taget. Bred på fyllning, rulla ihop och skär i centimetertjocka bitar. Placera dem i muffinsformar på plåt. Låt jäsa under bakduk i ytterligare 1 timma.
Värm ugnen till 250 grader. Pensla bullarna med uppvispad äggvita och strö över pärlsocker. Grädda mitt i ugnen i ca 7 minuter. Låt svalna något på galler.
Om det blir några bullar över går de utmärkt att frysa...
Lycka till med bullbaket!
// Cilla
Förförande god skaldjurspaj
Snabbt, smidigt, lättlagat och fantastiskt för smaklökarna!
Tack Maria Hedberg för tillskottet i receptsamlingen :)
Som vanligt kan jag inte hålla mig till ett ursprungsrecept utan måste exprimentera åtminstone en smula. Här följer min version samt originalversionen (de smakar ungefär lika, skillnaden är i princip enbart att min version är laktosfri) på en underbart god matpaj.
Pajdeg:
75 gr margarin, laktosfritt
3/4 dl matkvarg, laktosfritt
ca 2 ½ dl vetemjöl
Fyllning:
3 ägg
1 ½ tsk chilipulver
250 gr naturell keso, laktosfri
170 gr räkor
170 gr kräftstjärtar
2 dl riven ost
Gör så här:
Börja med pajdegen.
Blanda margarin och matkvarg, tillsätt lite mjöl i taget. Tryck ut degen i en form och förgrädda i 200 grader, ca 10 min.
Fortsätt med fyllningen.
Vispa samman ägg, chilipulver samt keso. Rör ner räkor och kräftstjärtar samt riven ost. Häll fyllningen över den förgräddade pajdegen. Grädda i 200 grader, ca 25 min.
Avnjut med en vacker sallad.
Hoppas att ni ska tycka lika mycket om denna fantastiska maträtt som jag själv gör!
// Cilla
Originalrecept
Pajdeg; 75 gr smör, 3/4 dl kesella, 2 ½ dl vetemjöl.
Fyllning; 3 ägg, keso med chilismak (liten burk á 250gr), 200 gr räkor (liten burk), 2 dl riven ost.
Blomkålsgratäng
Ingredienser:
ca 500 gr blomkål
salt
2 dl matlagningsgrädde (alt 1½ dl vispgrädde + ½ dl mjölk)
2 dl riven ost
citronpeppar
Gör så här:
Koka upp vatten i en kastrull. Skär blomkålen i buketter och låt koka tillsammans med en nypa salt i ca 5 minuter. Häll av vattnet och lägg blomkålen i en ugnsfast form. Häll grädden över blomkålen, och strö över ost samt citronpeppar. Grädda mitt i ugn, 225 grader, i 10 minuter.
Ät och njut!
OBS! Alla mått är angivna på ett ungefär, prova dig fram vad gäller kryddning osv. Lycka till :)
Superenkelt, supergott!
// Cilla