Långpannebröd
Ett recept på ett ljust och saftigt bröd i långpanna. Brödet är riktigt mumsigt, och smidigt att baka.
Tips: För ett matigare bröd; byt ut vattnet mot mjölk.
Till ca 20 rutor:
5 dl vatten
1 pkt jäst (50 gr)
2 msk honung
1 msk salt
1 dl linfrö
5 dl rågsikt
5-7 dl vetemjöl
Gör så här:
1. Värm vattnet till fingervarmt, 37 grader.
2. Smula jästen i en bunke, häll över lite av vattnet och lös jästen i den.
3. Tillsätt resten av vattnet, honung, salt, linfrö, rågsikt och det mesta av vetemjölet. Spara lite till utbakning. Arbeta degen smidig och blank.
4. Jäs degen övertäckt ca 40 min. Klä en långpanna 30x40 cm invändigt med bakplåtspapper.
5. Tryck ut degen i långpannan, strö över mjöl och jäs ytterligare drygt 30 min.
6. Sätt ugnen på 225 grader. Grädda brödet i nedre delen ca 15 min, tills brödet inte är kladdigt i mitten. Låt svalna.
Skär brödet i "lagom" stora bitar (ca 20 st enligt receptet...).
Avnjut med en klick smör och eventuellt något pålägg.
Går utmärkt att frysa...
// Cilla
Tips: För ett matigare bröd; byt ut vattnet mot mjölk.
Till ca 20 rutor:
5 dl vatten
1 pkt jäst (50 gr)
2 msk honung
1 msk salt
1 dl linfrö
5 dl rågsikt
5-7 dl vetemjöl
Gör så här:
1. Värm vattnet till fingervarmt, 37 grader.
2. Smula jästen i en bunke, häll över lite av vattnet och lös jästen i den.
3. Tillsätt resten av vattnet, honung, salt, linfrö, rågsikt och det mesta av vetemjölet. Spara lite till utbakning. Arbeta degen smidig och blank.
4. Jäs degen övertäckt ca 40 min. Klä en långpanna 30x40 cm invändigt med bakplåtspapper.
5. Tryck ut degen i långpannan, strö över mjöl och jäs ytterligare drygt 30 min.
6. Sätt ugnen på 225 grader. Grädda brödet i nedre delen ca 15 min, tills brödet inte är kladdigt i mitten. Låt svalna.
Skär brödet i "lagom" stora bitar (ca 20 st enligt receptet...).
Avnjut med en klick smör och eventuellt något pålägg.
Går utmärkt att frysa...
// Cilla