Nötkaka

Nötkaka kanske låter lite tråkigt.. Men älskar du nötter och choklad? Då har du hittat kakan för dig! =)

Recept
5 1/2 dl mjöl
1/2 tsk salt
1 tsk bikarbonat
200g margarin/smör
1 3/4 dl farinsocker
1 3/4 dl socker
2 1/2 dl hackade nötter
2 ägg
1 1/2 msk vaniljsocker
En marabou chokladkaka (200g)

1. Hacka chokladen i bitar
2. Blanda ihop mjöl, salt och bikarbonat
3. Vispa margarin, ägg, vaniljsocker, farinsocker och socker tillsammans i 5-10 min
4. Blanda ihop smör och mjölblandningen försiktigt. Tillsätt sedan de hackade nötterna och chokladen
5. Bred ut smeten på en långpanna med bakplåtspapper
6. In i ugnen 8-12 minuter i 190 grader

Ät och njut! //Lina

Pepparkaksgrottor

Julens kakfat utvidgas för min del i år, och jag testar nu lite nya recept inför alla kommande stunder med julfika och julbord. Dagens nykomling blir dessa pepparkaksgrottor, som till utseende och namn påminner om klassikern syltgrottor – och till smaken av mjuk pepparkaka.
Precis som alltid utgår jag från ett redan befintligt recept och gör om det efter eget tycke och smak. Hoppas att även ni ska tycka om dessa godingar!



    

Ingredienser:               30 st
4 dl vetemjöl
¾ dl potatismjöl
1 dl farinsocker
1 tsk bakpulver
1 tsk kanel
1 tsk ingefära
1 tsk nejlika
1 tsk pomerans
200 gr margarin
½ dl lingonsylt

    

Gör så här:
Blanda alla torra ingredienser i en skål.
Nyp i margarinet, lite i taget.
Forma degen till en rulle.
Skär rullen i tre delare,
 skär sedan varje rulle i tio bitar vardera.
Forma kulor och placera i kakformar.
Gör en grop i varje kaka och fyll med sylt.
Grädda mitt i ugn, 200 grader, i 10 minuter.
Låt svalna innan de serveras.

   // Cilla


"Dajm"

Här kommer ett recept på ett supersmarrigt godis!
En liten tjuvstart på julen...


Ingredienser:
100 gr smör
1 dl strösocker
1 msk kakao
2 msk ljus sirap
2 msk mjölk
¾ dl mandel
50 gr ljus blockchoklad
50 gr mörk blockchoklad

  

Gör så här:
Hacka mandeln.
Koka upp smör, socker, kakao, sirap och mjölk. Låt det koka under omrörning, i 7minuter, till en tjock smet. Rör i mandeln.
Häll smeten på bakplåtspapper och låt halvstelna.
Smält chokladen och bred den över den stelnade smeten. Dra mönster med en gaffel, ställ kallt och låt stelna.
Bryt eller skär i bitar och förvara svalt.

   // Cilla


RSS 2.0