Cillas Ostkaka
Efter att i flera dagar ha varit sugen på Frödinge ostkaka tog jag saken i egna händer och bakade min alldeles egna ostkaka. Jag hittade ett recept att utgå ifrån, men som vanligt experimenterade jag lite och resultatet har ni här nedanför. :)
Ingredienser:
500 gr keso
1/2 dl sötmandel
3 ägg
3/4 dl socker
1/2 dl vetemjöl
3 dl mjölk
Gör så här:
Sätt igång ugnen: 175 grader.
Finhacka mandeln.
Vispa ihop ägg och socker tills sockret löst sig.
Rör i mandel, keso och vetemjöl.
Rör ner mjölken.
Häll smeten i en smord form - som rymmer ca 1 1/2 liter (t.ex. en springform).
Grädda ostkakan tills den stelnat i mitten, minst 1 timme.
Kakan kan ätas såväl varm, ljummen som kall - gärna tillsammans med vispad grädde och god sylt!
Ostkakan kan även bakas som laktosfri
- använd då laktosfri keso och mjölk.
Se till att mandeln verkligen är finhackad och använd hellre för lite mandel än för mycket, annars finns det risk för att mandeln "tar över".
Lycka till med ostkakebaket!
//Cilla